NFC ile RFID Arasındaki Farklar


NFC ve RFID

RFID maddelerin benzersiz radyo dalgaları kullanılarak tespit edildiği bir işlemdir, NFC RFID teknoloji ailesinin içerisinde bulunan özel bir alt kümedir.

Özellikle, NFC Yüksek Frekans (HF) RFID’nin bir dalıdır ve her ikisi de 13.56 MHz frekansında çalışırlar. NFC veri alışverişini güvenli bir şekilde gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır ve bir NFC cihazı hem NFC okuyucu hem de NFC etiketi olma yeteneğine sahiptir. Bu eşsiz özellik, NFC cihazların peer-to-peer yani eşten-eşe iletişim kurmasını sağlar.

RFID benzersiz radyo dalgalarını kullanarak öğeleri belirleme yöntemidir. Bir RFID sistemi en azından, bir etiket, bir okuyucu ve bir anten içerir. Okuyucu anten aracılığıyla etikete bir sorgulama sinyali gönderir ve etiket eşsiz bilgiler ile yanıt verir. RFID etiketleri Aktif veya Pasiftir.

Aktif RFID etiketleri kendi güç kaynaklarını içerirler ve bu sayede 100 metreye kadar bir okuma aralığı ile yayın yapma yeteneğine sahiptirler. RFID etiketlerinin uzun menzilli okuma kapasiteleri varlık ve konum takibi yapan lojistik sektörü ve benzeri gelişmelerin önemli olduğu birçok sanayi dalı için idealdir.

Pasif RFID etiketleri kendi güç kaynaklarını içermezler. Bunun yerine, RFID okuyucusundan iletilen elektromanyetik enerji ile çalışırlar. Radyo dalgalarının etiketleri çalıştırabilmesi için yeterince güçlü olmaları gerekir, bu nedenle pasif RFID etiketlerinin yakın alan bağlantısından 25 metreye kadar okuma aralığı vardır.

Pasif RFID etiketleri öncelikle üç frekans aralığından yayın yapmaktadır:
Düşük Frekans (LF) 125 kHz -134 kHz
Yüksek Frekans (HF)13.56 MHz
Ultra Yüksek Frekans (UHF) 856 MHz - 960 MHz

Yakın alan iletişim cihazları HF RFID okuyucu ve etiketleri ile aynı frekansta (13.56 MHz) çalışırlar. NFC formatının standart ve protokolleri RFID, ISO / IEC 14443, FeliCa ve ISO / IEC 18092 parçalarının temel ve standartlarına dayanmaktadır. Bu standartlar yakınlık kartlarında kullanılan RFID ile iletişime geçerek çalışırlar.

Yakın alan iletişim cihazları HF RFID’nin geliştirilmiş bir versiyonu olarak kendi radyo frekansının kısa okuma aralığı sınırlandırma avantajlarından almıştır. NFC cihazlarının birbirine yakın olması gerektiğinden, (*Genellikle birkaç santimetreden daha uzak olmamalıdır.) akıllı telefonlar gibi tüketici cihazları arasında güvenli iletişim için popüler bir seçenek haline gelmiştir.

Peer-to-peer (Eşten-eşe) haberleşme NFC’yi tipik RFID cihazlarından ayıran bir özelliktir. Bir NFC cihazı hem bir okuyucu hem de bir etiket olarak çalışabilir. Bu eşsiz yetenek NFC’yi temassız ödeme konusunda popular bir seçenek haline getirmiştir, NFC mobil sektör ve akıllı telefon üreticileri arasında etkili ve önemli bir tercih sebebi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca NFC kullanan akıllı telefonlar bir akıllı telefondan diğerine dokunarak veri paylaşımında bulunurlar. Bu şekilde kontak listesi, fotoğraf gibi iletişim bilgileri veri paylaşımları basit bir iş haline gelmiştir. Son zamanlarda, tüketicilere bilgi aktarmak için kullanılan akıllı poster ve reklam panoları vb. gibi NFC kullanan reklam kampanyaları görüşmüş olabilirsiniz.

Ayrıca, NFC cihazları pasif NFC etiketlerini okuyabilirler ve bazı NFC cihazları ISO 15693 ile uyumlu pasif etiketleri de okumak mümkündür. Bu etiketler üzerindeki veriler belirli bir mobil uygulama açmak gibi komutlar içerebilirler. Tüketicilere bilgi iletmek konusunda etkin bir yöntem olduğu için HF RFID ve NFC etiketleri reklam, afiş ve çeşitli işaretlerde daha sık görmeye başlayabilirsiniz.

Günün sonunda NFC, HF RFID standartlarının üzerine inşa edilmiştir ve çalışma frekansının sınırlamalarını yakın alan iletişimi konusunda benzeriz bir özelliğe dönüştürmüştür.

NFC ve RFID arasındaki farklılıklar

RFID ve NFC erişim kontrolü, varlık izleme ve temassız ödemeler gibi global uygulamalarda kullanılan iki yakından ilişkili kablosuz iletişim teknolojileridir. RFID patenti ilk olarak 1983 yılında alınmıştır ve NFC için öncü olmuştur.

Radio Frequency Identification (Radyo Frekansı ile Tanımlama) (RFID)
RFID tipik olarak bir harici güç kaynağına ihtiyaç duymayan RFID etiketiyle güç verilmiş RFID okuyucu arasında tek yönlü kablosuz iletişim sağlar. RFID etiketleri okuyucuyla doğrudan görüş mesafesi olmadan 100 metreye kadar taranabilir. RFID, depolama varlık takibi, havaalanı bagaj taşıma, hayvancılık kimlik takibi ve çok daha fazlası için küresel olarak olarak kullanılmaktadır. RFID kendi belirlenmiş standartları ve protokolleri sağlandığında her radyo frekans aralığında çalışır.

RFID Frekans BandıTarama Mesafesi
120 - 150 kHz (Low Frequency, LF)10 cm’ye kadar
13.56 MHz (High Frequency, HF)1 m’ye kadar
433 MHz (Ultra High Frequency, UHF)1 – 100 m
865-868 MHz & 902-928 MHz (Ultralight High Frequency, UHF)1 – 2 m
2450-5800 MHz (Microwave)1 – 2 m
3.1-10 GHz (Microwave)200 m’ye kadar

NFC iki yönlü iletişim yeteneğine sahiptir ve bu nedenle böyle bir kart emülasyonu ve peer-to-peer (P2P) paylaşımı gibi daha karmaşık etkileşimler için kullanılabilir.

Near Field Communication (Yakın Alan İletişimi) (NFC)
NFC 13.56 MHz hızında çalışır ve Yüksek Frekans (HF) RFID standartlarının bir uzantısıdır. NFC bu nedenle RFID’nin tek yönlü iletişim ve doğrudan görüş mesafesi olmadan iletişim kurma yeteneği gibi birçok fiziksel özelliklerini paylaşmaktadır. Ancak 3 önemli farklılık vardır.
  1. NFC iki yönlü iletişim yeteneğine sahiptir ve bu nedenle kart emülasyonu ve peer-to-peer (Eşten-eşe) (P2P) paylaşımı gibi daha karmaşık etkileşimler için kullanılabilir.
  2. NFC bir yakın iletişim teknolojisi olarak 5cm veya daha az mesafe ile sınırlıdır.
  3. Tek seferde sadece bir NFC etiketi taranabilir.

Bu özellikler öncelikli olarak güvenli mobil ödeme sistemlerini etkinleştirmek için geliştirilmiştir ve bu nedenle NFC tekil ve yakın etkileşimlerle sınırlandırılmıştır.

Günümüzde NFC güncel akıllı telefonların çoğunda kullanılmaktadır ve bu yaygın kullanım muhtemelen RFID ile arasındaki en önemli farktır.

NFC özellikli telefonlar işletmeler ve kullanıcılar için mobil telefonlar ya da bir mobil telefon ile bir NFC etiketi arasında pürüzsüz ve sezgisel bir iletişim sunarlar. Örnek olarak Android Beam kullanarak dosya paylaşımı, elektronik cihazlar arasında anında bağlantı kurulumları ve posterler, afişler, reklam panoları gibi gündelik nesneleri çevrimiçi içerikle bağlama yeteneği verilebilir. (Örneğin reklam panosuna NFC okuyucusuna sahip bir cihazla dokunarak istenilen online-çevrimiçi içeriğe bağlantı kurma.)


HF RFIDNFC
Çalışma Frekansı13.56 MHz13.56 MHz
İletişimTek Yönlüİki Yönlü
StandartlarISO 14443, 15693, 18000ISO 14443
Tarama Mesafesi1 m’ye kadar10 cm’ye kadar
Eş Zamanlı Etiket TaramasıEvetHayır

NFC RFID’den daha iyi midir?

Aslında NFC, HF RFID’nin bir alt kümesidir.Yakın Alan İletişimi (NFC) 2012 yılında Sony ve Philips tarafından yakın mesafeden ev elektroniği, mobil telefonlar ve diğer cihazlar arasında yakın mesafeli iletişim sağlamak için geliştirilmiştir. 

NFC 13.56 MhZ’de çalışır ve ISO 14443 A, ISO 14443 B dahil HF RFID protokollerini kullanır. NFC topluluğu NFC okuyucuların ISO 15693 protokolünü kullanarak şu an tercih edilen erişim kontrol kartları yerine mobil telefonlar üzerinden binalara giriş sağlamasını da planlamaktadır. 

NFC ve geleneksel HF RFID arasındaki en büyük farklardan biri NFC okuyucusunun RFID etiketini taklit edebilir olmasıdır. Böylece NFC özellikli bir telefonunuz varsa bir satış terminaline telefonunuzu sallayarak ya da dokundurarak radyo dalgaları üzerinden ödeme yapabilirsiniz. 

NFC’nin geleneksel HF sisteme göre daha iyi olup olmadığı gerçekte belirli bir uygulamaya bağlıdır. NFC özellikle mobil telefonlara giderek artan sayılarda dahil ediliyor, bu yüzden geleneksel HF teknolojisi erişim kontrolü, stok yönetimi ve diğer uygulamalar için kullanılırken, NFC mobil ödemeler pazarı ve tüketici uygulamalarına hakim konumdadır.

ÖZET
RFID etiketten okuyucuya tek yönlü veri taşır ve birkaç metre menzili bulunur. (Örnek: HGS Sistemleri)

NFC menzili 20 santimetre olup iki yönlü veri iletişimi sağlar. etiket okuma, içeriğini değiştirme veya cihazdan cihaza haberleşme için kullanılabilir.


Kaynak
http://electronics.howstuffworks.com/difference-between-rfid-and-nfc.htm
Ad

Arduino Autocad Bilim-Teknoloji Biyomedikal Sistemler C-Programlama C# C# Programlama Diferansiyel Denklemler Dijital Kontrol Sistemleri Elektrik Devreleri 1 Elektrik Devreleri 2 Elektrik Makineleri 1 Elektrik Makineleri 2 Elektrik Tesislerinde Koruma Elektromantetik Alan Teorisi Elektromantetik Dalga Teorisi Elektronik 1 Elektronik 2 Elektronik-Devreler EmguCV Genel Fizik Genel Kimya Genel Matematik Gömülü Linux Güç Elektroniği Haberleşme Sistemleri İşaret ve Sistemler Lineer-Cebir Lojik Devreler Malzeme Bilimi MATLAB Mikroişlemciler Olasılık ve İstatistik Otomatik Kontrol Sistemleri PLC-Otomasyon Proje Yönetimi ve Girişimcilik Raspberry Pi Sayısal Analiz Sayısal İşaret İşleme Teknik-Kutuphane Termodinamik Yüksek Gerilim Tekniği
false
ltr
item
Çağlar GÜL: NFC ile RFID Arasındaki Farklar
NFC ile RFID Arasındaki Farklar
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYqKuuUYzl3mj5xoMugHjGrEAY6W-9XfQDw0mXg07-azDA046sGq5TQwZgYlouEOAub9MlhwYotC4wbgEQPZfSx_vh1Y7c3O8zqdHQG6OpsSo5bTkrLJWRKRTV-NLI150smrADJnDW3ng/s1600/nfcvsrfid.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYqKuuUYzl3mj5xoMugHjGrEAY6W-9XfQDw0mXg07-azDA046sGq5TQwZgYlouEOAub9MlhwYotC4wbgEQPZfSx_vh1Y7c3O8zqdHQG6OpsSo5bTkrLJWRKRTV-NLI150smrADJnDW3ng/s72-c/nfcvsrfid.png
Çağlar GÜL
https://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/nfc-ile-rfid-arasndaki-farklar.html
https://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/nfc-ile-rfid-arasndaki-farklar.html
true
871250089272898028
UTF-8
Not found any posts Not found any related posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU Tag ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Contents See also related Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy