PID Kontrol Algoritması ve Karakteristikleri



Otomasyon, kontrol ve robotik sistemleri üzerinde çalışanlar mutlaka PID kontrol ile ilgili uygulamalar görmüşlerdir. Birçok kişi bu uygulamaları görmüş olsada, çözmekte ve kavramakta zorluk çekerler. Bende bu yazımda PID hakkında bahsedeceğim.

PID aslında bir kontrol geri bildirim mekanizmasıdır. Bir PID denetleyici ölçülü bir süreç içinde değişen ve istenilen ayar noktası ile arasındaki farkı olarak bir “hata” değerini hesaplar. Kontrol giriş ayarı yapılarak bu hata en aza indirilmesi sağlanır.

PID (Proportional,Integral,Derivative) diye tanımlanır. Türkçesi (Oransal,İntegral,Türevsel) denetleyicidir.

e; hata işareti,
u; Etkiyen işaret,
Model; Kontrol edilen bir sistem,
Denetleyici; Modelin uyarılmasını sağlar, bütün sistem davranışını denetlemek için tasarlanmıştır.

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Değişken(e), izleme hatasını temsil eder, istenen değer(R) ile gerçek çıkış(Y) arasındaki farktır. Hata sinyali(e) PID denetleyiciye gönderilir PID denetleyici bu hatanın hem integralini hemde türevini hesaplar. Şimdi kontrolörden çıkan (u) etkiyen işareti, hatanın büyüklüğünün (Kp) oransal kazancı katı artı, hatanın türevinin (Kd) katı artı hatanın integralinin (Kı)  katına eşittir.
Bu (u) işareti modele gönderilir ve yeni çıkış (Y) işareti elde edilir. Bu yeni çıkış işareti(Y) algılayıcıya tekrar geri gönderilir, böylece yeni hata sinyali(e) bulunur. Denetleyici yeni hata işaretini alır, integral ve türev değerlerini hesaplar. Bu işlem böyle sürer gider. 

PID denetleyicinin sürekli zaman transfer fonksiyonu aşağıdaki gibidir.


Ayrık zaman transfer fonksiyonu; 

PID kontol’de öncelikle hata tanımlaması yapılmalıdır. Hata ise referans değere olan uzaklık olarak tanımlanabilir.

Ref = İstenilen değer
Gelen = Şu an ki konum
Hata = Ref - Gelen

Oransal (Proportional) Terim

Oransal terim sistemden gelen hatayı bir kat sayı ile çarparak hatayı küçültmeyi hedefler. Bozucu etkileride mevcuttur.Örneğin hata istenilen değerlere yaklaştığında çıkışta oslilosyon görülme ihtimali yüksektir.Buda yüksek seçmememiz gerektiği anlaşılır.

P = Kp * Hata

İntegral (Integral) Terimi

İntegral hatanın alanını bulmak anlamına gelmektedir. Her bir dt çevriminde hata ki katsayısıyla çarpılarak toplanır. İntegralin çok yükselmesini önlemek için sınırlandırmak gereklidir. Sürekli toplandığı için integral çok artarsa tekrar azalmasını beklemek zaman alır. Bu yüzden integrali sınırlamak sistemin çabuk toparlamasını sağlayacaktır.

dt = pid fonksiyonuna her girdiğindeki geçen zaman.

I = I + (Ki * Hata * dt)

Türev (Derivative) Terimi

Türev sistemdeki iki örnek arasındaki zamanı hesaplar.Eğer hatada bir değişim olmadıysa türev sıfır olur.

EHata = Bir önceki hatanın değeri (eski hata)
HD = Hata – EHata
D = (Kd * HD)/dt

PID Algoritması

Kp , Ki ve Kd katsayılarından oluşur. Bu katsayılar deneme yanılma yöntemiyle bulunur. Yapacağınız sistemde optimum katsayıları bulmak için değerde değişiliklik yapıp sistemi gözlemlemeniz gerekmektedir. Genelde robotlarda bu değerler bir potansiyometre kullanılarak değiştirilir.

Hata = Ref - Gelen
HD = Hata - EHata
P = Kp * Hata
I = I + (Ki * Hata * dt)
D = (Kd * HD)/dt
PID = P + I + D
EHata = Hata

NOT: Gerekli olmadığı takdirde oransal, integral ve türevsel kontrolün üçünün aynı anda uygulanmasına gerek yoktur. Kontrolcünün mümkün olduğunca basit tutulmasında da fayda vardır.


P,I ve D Denetleyicilerinin Karakteristikleri
  1. Bir oransal denetleyici(Kp),yükselme zamanını azaltmada etkili olur ama,kalıcı durum hatasını hiçbir zaman ortadan kaldıramaz.
  2. Bir integral denetleyici(Ki),kalıcı dutum hatasını ortadan kaldırmada etkili olur ama geçici cevabı daha kötü yapabilir.
  3. Bir türevsel denetleyici(Kd),sistem kararlılığının artmasında,aşmanın azalmasında ve geçici cevabın düzelmesinde etkili olur.
  4. Her bir denetleyicinin (Kp,Kd,Ki) kapalı döngülü bir sisteme etkisi, aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

  5. Kp,Ki,Kd birbirlerine bağımlı olduğu için bu bağıntılar tam kesin doğru olmayabilir. Birindeki değişme diğer ikisini etkileyebilir. Bu sebepten dolayı yanda verilen tablo sadece Ki,Kp,Kd değerlerini belirlerken bir tahmin referansı olarak kullanılmalıdır.
Aşağıda konunun daha iyi anlaşılması için PID katsayılarının değişimine göre sistemin nasıl cevap verdiği ile alakalı gif resmi vardır.

Ad

Arduino Autocad Bilim-Teknoloji Biyomedikal Sistemler C-Programlama C# C# Programlama Diferansiyel Denklemler Dijital Kontrol Sistemleri Elektrik Devreleri 1 Elektrik Devreleri 2 Elektrik Makineleri 1 Elektrik Makineleri 2 Elektrik Tesislerinde Koruma Elektromantetik Alan Teorisi Elektromantetik Dalga Teorisi Elektronik 1 Elektronik 2 Elektronik-Devreler EmguCV Genel Fizik Genel Kimya Genel Matematik Gömülü Linux Güç Elektroniği Haberleşme Sistemleri İşaret ve Sistemler Lineer-Cebir Lojik Devreler Malzeme Bilimi MATLAB Mikroişlemciler Olasılık ve İstatistik Otomatik Kontrol Sistemleri PLC-Otomasyon Proje Yönetimi ve Girişimcilik Raspberry Pi Sayısal Analiz Sayısal İşaret İşleme Teknik-Kutuphane Termodinamik Yüksek Gerilim Tekniği
false
ltr
item
Çağlar GÜL: PID Kontrol Algoritması ve Karakteristikleri
PID Kontrol Algoritması ve Karakteristikleri
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdWkm-0Upjpn2BcqayrzK6Cd5VKDVUiYYC6Tz6Hwmarvjvdf_Qx7LEO07tUJW_lcGu8y3_8IspCOxpd04peXvVWfseQ9lVkIKl7ir8pvlRIBo_RO-aa5J6VR11Y_AsKv1ejL3dG5v0imA/s1600/pid.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdWkm-0Upjpn2BcqayrzK6Cd5VKDVUiYYC6Tz6Hwmarvjvdf_Qx7LEO07tUJW_lcGu8y3_8IspCOxpd04peXvVWfseQ9lVkIKl7ir8pvlRIBo_RO-aa5J6VR11Y_AsKv1ejL3dG5v0imA/s72-c/pid.png
Çağlar GÜL
https://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/pid-kontrol-algoritmas-ve.html
https://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/pid-kontrol-algoritmas-ve.html
true
871250089272898028
UTF-8
Not found any posts Not found any related posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU Tag ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Contents See also related Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy