Haberleşme ve Otomasyon Sistemlerinde Parafudr Kullanımı

Parafudr Nedir? Ne işe yarar? Nerelerde Kullanılır? adlı makalemden parafudrlar hakkında daha detaylı bilgi edinerek makaleye devam etmenizi öneririm. 

Haberleşme ve otomasyon sistemleri hem yıldırım kaynaklı hem de ani iç aşırı gerilim kaynaklı zarar görebilmektedir. Bu hassas sistemler düşük koruma seviyesine ihtiyaç duyarlar. Sadece B ve C sınıfı parafudrlar bu sistemlerin korunmasında tek başına yeterli değildir.

Genel olarak parafudrlar B, C veya B+C sınıfı parafudrlar olarak bilinirler. Ancak en az Tip 1 ve Tip 2 parafudrlar kadar önemli olan hassas sistemlerin korunmasında kullanılan D sınıfı parafudrlar vardır. Bu parafudlar RJ11, RJ45, BNC, koaksiyeli, CAT, rack, poe, krone parafudrlar olarak sayabiliriz. Bu tip parafudrların farklı çalışma gerilimleri vardır. Up seviyeleri çok düşüktür. Etkin koruma yaparlar.

RJ11 ve RJ45 Parafudr

RJ11 hassas telekom hatlarının korunmasında kullanılır. Up seviyesi genelde 220 V seviyesindedir. ADSL ve PSTN hatlarının korunmasında etkindir. RJ45 ise ethernet hatlarının korunmasında kullanılır. Up seviyesi 20 V’a kadar düşer. 10 to 1000 Mbit/s ağların korunmasında kullanılabilir.

RJ11 ve RJ45 Parafudr

BNC ve Koaksiyel Parafudrlar

BNC ve koaksiyel parafudrlar video izleme sistemlerinin bulunduğu CCTV sistemleri, analog kameralar ve mobil baz istasyonlarında kullanılırlar. RF ve koaksiyel hatlarında kullanılırlar.

BNC ve Koaksiyel Parafudrlar


Koaksiyel parafudr seçerken aşağıdaki unsurlara dikkat edilmelidir.

1- Frekans aralığı
2- Hat gerilimi
3- Konektör tipi
4- Dişi veya erkek uç
5- Montaj bağlantısı
6- Teknolojisi

Rack Parafudr

Rack parafudrlar veri merkezlerinde kullanırlar. 12, 24, 16 veya 32 portlu olabilirler.  Ethernet, data ve telekom ağlarında etkin koruma yaparlar. Bağlantı tipi doğru rack parafduru seçerken önemlidir. Yine korunacak ethernet hattının frekansı, hızı ve türü kullanılacak parafudru değiştirecektir.

Rack Parafudr

POE Parafudr

POE (Power of Ethernet) hatlarının korunması için POE parafudrlar kullanılır. Veri iletim hızı 100 ve 1000 Mbps internet hatlarında sinyal korumada kullanılabilir.

Poe hattı koruma parafudr

KAYNAK

- Yılkomer, Yıldırımdan Korunma Merkezi - www.yilkomer.com
Ad

Arduino Autocad Bilim-Teknoloji Biyomedikal Sistemler C-Programlama C# C# Programlama Diferansiyel Denklemler Dijital Kontrol Sistemleri Elektrik Devreleri 1 Elektrik Devreleri 2 Elektrik Makineleri 1 Elektrik Makineleri 2 Elektrik Tesislerinde Koruma Elektromantetik Alan Teorisi Elektromantetik Dalga Teorisi Elektronik 1 Elektronik 2 Elektronik-Devreler EmguCV Genel Fizik Genel Kimya Genel Matematik Gömülü Linux Güç Elektroniği Haberleşme Sistemleri İşaret ve Sistemler Lineer-Cebir Lojik Devreler Malzeme Bilimi MATLAB Mikroişlemciler Olasılık ve İstatistik Otomatik Kontrol Sistemleri PLC-Otomasyon Proje Yönetimi ve Girişimcilik Raspberry Pi Sayısal Analiz Sayısal İşaret İşleme Teknik-Kutuphane Termodinamik Yüksek Gerilim Tekniği
false
ltr
item
Çağlar GÜL: Haberleşme ve Otomasyon Sistemlerinde Parafudr Kullanımı
Haberleşme ve Otomasyon Sistemlerinde Parafudr Kullanımı
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaiCPT71DzS-wKC0hZpLWGzwAdPAmV1gqU2Ks0DuwnUFcWpb2-up8AvJiXU5ziKHh0UCYATqee7b41GRplnopJgMvRF4W94Pxx1k7bTzWS9gMsGmn8LUp6XlvLeOdJytWDACmQzgGyj_4/s320/RJ11-ve-RJ-45-Parafudr.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaiCPT71DzS-wKC0hZpLWGzwAdPAmV1gqU2Ks0DuwnUFcWpb2-up8AvJiXU5ziKHh0UCYATqee7b41GRplnopJgMvRF4W94Pxx1k7bTzWS9gMsGmn8LUp6XlvLeOdJytWDACmQzgGyj_4/s72-c/RJ11-ve-RJ-45-Parafudr.png
Çağlar GÜL
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/haberlesme-ve-otomasyon-sistemlerinde.html
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/haberlesme-ve-otomasyon-sistemlerinde.html
true
871250089272898028
UTF-8
Not found any posts Not found any related posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU Tag ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Contents See also related Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy