Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?


Yüksek gerilim,  iletim ve dağıtım hatlarına bağlı bulunan birçok elektrikli cihazda arızalara neden olmaktadır. Sistemde oluşan yüksek gerilim nedeni ile cihazları yüksek gerilimden korumak için kullanılan yalıtkanlar zarar görürler. Bunun sonucunda da  cihazda veya iletim hattında kısa devre oluşarak, cihaz ve sistem  zarar görebilmektedir.

Yüksek  gerilimler oluş şekillerine göre  iç (sistem içinde oluşan ) ve dış (doğal sebepler dolayısıyla oluşan) yüksek gerilimleri olmak üzere  iki bölüme ayrılmaktadırlar.

İç yüksek gerilimler  elektrik şebekelerinde meydana gelmektedir. Toprak ile temas, iki fazın teması, nötr ve toprak teması gibi birçok şebeke kaynaklı problemlerden oluşabilir.

Dış Yüksek Gerilimler doğal olaylardan kaynaklanmaktadır ve  elektrik iletim hatlarına düşen yıldırım sonucu toprak potansiyelinin yükselmesi,faz veya toprak hattına yıldırım düşmesi, yıldırım düşmesi sonucu oluşan manyetik alan gibi nedenlerden dolayı meydana gelmektedirler.

Parafudrlar elektriksel sistemlerin aşırı gerilim darbelerine karşı korunmasında kullanılırlar. Parafudr, ani aşırı gerilim darbelerine karşı elektriksel sistemleri koruyan, normalde pasif olan, sisteme paralel bağlanan koruma elemanlarına parafudr denir. Bu ani aşırı gerilim darbeleri yıldırım veya iç aşırı gerilimler olabilir ve bu gerilimler mikrosaniye seviyesindedir.

Parafudrların Görevleri

Parafudrlar normal işletme halinde yalıtkandır, ancak darbe aldıklarında iletime geçerler ve aldıkları darbeyi toprağa iletirler. Böylece işletme kesintiye uğramadan darbelere karşı korunmuş olur. Parafudrların 3 temel görevi vardır;

1-Yıldırım darbelerine karşı koruma yaparlar. (10/350 mikrosaniye eğrisi)
2-İç aşırı Gerilimlere karşı koruma yaparlar (8/20 mikrosaniye eğrisi)
3-Hassas Cihazların korunması

Parafudrların Seçimi

Parafudr seçimi çok önemlidir. Gerilim değeri, darbe anma ve kısa devre akımı olmak üzere üç önemli nokta dikkate alınarak parafudr seçimi yapılmalıdır.

Parafudr gerilim değeri belirlenirken sistemin beslenmekte olduğu şebekenin besleme bölümünün üçgen-yıldız ve yıldız noktasının da direk yada direnç üzerinden topraklanmış olması dikkate alınır.

Parafudrlar sistemde kapama yaparak korumakla görevli oldukları cihaz ve sistemlerin zarar görmelerini engellerler. Parafudrların kapama yaparak koruma yapabilmeleri için çalışma gerilimi, koruduğu sistem üzerindeki yalıtkanlık noktası en zayıf olan kısım üzerinde tespit edilen gerilim değerinden daha düşük olmalıdır. Eğer gerilim değeri yüksek ise parafudr kapama yapamayacak ve koruması için bağlanmış olduğu sistemin zarar görmesini engelleyemeyecektir.

Parafudrlar çeşitli yük aralıklarında kullanılmak üzere darbe anma akımları dikkate alınarak kullanılmalıdır. Parafudrlar bu özellik göz önünde bulundurularak üretilir  ve çeşitli darbe anma akım değerlerine  ve kısa devre akım değerlerine göre piyasaya sunulur.

Darbe Anma Akım Değerlerine Göre Parafudr Kullanılacak Yerler

Yıldırımların yoğun olarak oluştuğu veya daha az yoğunlukta oluştuğu bölgelerde 10 kA ya da 5 kA değerlerinde parafudrlar kullanılmalıdır. Eğer alçak gerilim şebekesinde parafudr kullanılacak ise 1,5 kA darbe anma akım değerine sahip parafudr kullanılmalıdır. Eğer parafudr orta gerilimli trafo merkezinde kullanılacak ise 2,5 kA yada 5 kA darbe anma akım değerlerine sahip parafudrlar kullanılmalıdır. Elektrik santralleri ve büyük trafo merkezlerinde parafudr kullanılacak ise 10 kA darbe anma akım değerinde parafudr kullanılması gerekir.

Kısa Devre Akımına Göre Parafudr Kullanımı

Parafudr kendisine en yakın durumda olan kesicinin sahip olduğu kısa devre akım değeri seviyesinde olmalıdır. Kısa devre dayanımı, düşük seçilirse parafudr parçalanarak bulunduğu yerde büyük zararlar oluşturabilmektedir. Parafudrlar genelde 10, 20 ve 40 kA kısa devre akımı düzeyinde üretilmektedirler.

Parafudrun yerinin belirlenmesi ve yıldırım boşalmaları nedeni ile sistemde uygun yerlere yerleştirilmeleri çok önemlidir. Parafudrun yerleştirileceğileceği yer eğer uygun değilse parafudr yarardan çok zarar oluşturur ve arıza kaynağına dönüşebilir. Parafudrlar korunması gereken elektrik sistemleri ile paralel olarak faz – toprak arasına bağlanır. Parafudrlar, korunması istenen elektrik sistemlerine mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır.

Parafudr  Tipleri ve Nerelerde Kullanılır?
1- Yıldırım darbesi koruması için B sınıfı, (Class 1 veya Tip 1),
2- İç aşırı gerilime karşı korumak için C sınıfı (Class 2 veya Tip 2)
3- Hassas sistemlerin korunması için D sınıfı (Class 2 veya Tip 2) olarak üretilirler.

Parafudrlar genel olarak

Trafo girişleri
Ana panolar
Tali Panolar
LED Aydınlatma Sistemleri
CCTV, Kamera, Yangın alarm sistemleri
Yenilenebilir Enerji Sistemleri
Otomasyon ve haberleşme hatlarında kullanılır.

B sınıfı parafudrlar yıldırım darbesine karşı koruma yapar.



Kaynak: 

- Viko Ürün Kataloğu - www.viko.com.tr
- Yılkomer, Yıldırımdan Korunma Merkezi - www.yilkomer.com
Ad

Arduino Autocad Bilim-Teknoloji Biyomedikal Sistemler C-Programlama C# C# Programlama Diferansiyel Denklemler Dijital Kontrol Sistemleri Elektrik Devreleri 1 Elektrik Devreleri 2 Elektrik Makineleri 1 Elektrik Makineleri 2 Elektrik Tesislerinde Koruma Elektromantetik Alan Teorisi Elektromantetik Dalga Teorisi Elektronik 1 Elektronik 2 Elektronik-Devreler EmguCV Genel Fizik Genel Kimya Genel Matematik Gömülü Linux Güç Elektroniği Haberleşme Sistemleri İşaret ve Sistemler Lineer-Cebir Lojik Devreler Malzeme Bilimi MATLAB Mikroişlemciler Olasılık ve İstatistik Otomatik Kontrol Sistemleri PLC-Otomasyon Proje Yönetimi ve Girişimcilik Raspberry Pi Sayısal Analiz Sayısal İşaret İşleme Teknik-Kutuphane Termodinamik Yüksek Gerilim Tekniği
false
ltr
item
Çağlar GÜL: Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
Parafudr Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrg-TZuaVqOWJhumQOL5KGusMmuBEyvwBnT6YBhG3HQ7XEyxwwFU5_NwocuDkt40xmYPWGCGS7Z_mYt-waIsJqR1LLDj8gXVa0rQPrcegPjUZXlG-BoVcfbiIu5l-KKmETptgKGCwIVck/s640/Silicone+Parafudr+550+KV+kadar.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrg-TZuaVqOWJhumQOL5KGusMmuBEyvwBnT6YBhG3HQ7XEyxwwFU5_NwocuDkt40xmYPWGCGS7Z_mYt-waIsJqR1LLDj8gXVa0rQPrcegPjUZXlG-BoVcfbiIu5l-KKmETptgKGCwIVck/s72-c/Silicone+Parafudr+550+KV+kadar.jpg
Çağlar GÜL
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/parafudr-nedir-ne-ise-yarar-nerelerde.html
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/parafudr-nedir-ne-ise-yarar-nerelerde.html
true
871250089272898028
UTF-8
Not found any posts Not found any related posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU Tag ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Contents See also related Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy