İngilizcede Pull Down -> Aşağı Çekmek, Pull Up -> Yukarıya Çekmek anlamına gelir. Burdan anlamamız gereken şudur; Pull Up direnci Vcc ucuna bağlıdır, Pull Down direnci GND ucuna bağlıdır. Bunu daha iyi pekiştirmek için aşağıdaki görseli inceleyiniz.
Butona basılıyken mikrodenetleyiciye kararlı bir lojik-1 (high) verisinin gitmesi sağlanır. Butona basılmadığında da zaten mikrodenetleyiciye kararlı bir lojik-0 (low) verisinin gittiği görülmektedir.
Yukardaki resimde Pull-Up direncinin çalışma prensibi gösterilmiştir.
Bu dirençleri neden kullanırız ?
Pull up ve pull down dirençleri en çok buton uygulamalarında kullanılmaktadır. Bunun nedeni butona yarım bastığımızda ne 0 ne 1 verisinin gelmemesi ve buton arkından dolayı kararsız bir şekilde değer üretmesidir. Bu sorunun önüne geçmek için buton bir ayağına bu dirençlerden konur.
Pull-Up Direnci;
Butona basıldığında ise +Vcc ve toprak arasında akım oluşur ve mikrodenetleyicinin pini direk olarak toprağa bağlandığı için pine kararlı bir lojik-0 verisi gönderilir. Kısaca buton basılı değilken HIGH (lojik-1) durumunda, butona basıldığında ise LOW (lojik-0) durumuna gelecektir.
Pull-Down Direnci;