Makaleye gerçek hayattan bir örnek vererek başlamak istiyorum.
Bir kişiyi aramanız gerekiyorsa, yalnızca arama ve mesajlaşma işlevlerine sahip basit bir cep telefonunu kullanabilirsiniz. Fakat MMS göndermek istiyorsanız, java veya sysmbian işletim sistemine sahip bir GPRS / EDGE etkin cep telefonuna ihtiyacınız olması gerekmektedir.. Veya canlı TV seyretmek, oyun oynamak, görüntülü görüşme yapmak istiyorsanız, o zaman, yeterli RAM ve işlemci kapasitesine sahip iyi bir akıllı telefona sahip olmanız gerekir.
Kontrolörler de aynı durumdadır. 8051 basit uygulamalar için kullanılan çok temel denetleyicidir, AVR ve PIC, microSD kartı, RFID tarayıcı vb. gibi daha gelişmiş çevre birimleri arasında arabirim yapmak için kullanılır. ARM ise gerçek zamanlı uygulamalar için genellikle kullanılan en gelişmiş denetleyicilerdir.
Dolayısıyla, projemizin karmaşıklığına bağlı olarak, kullanmak istediğiniz kontrolör türünü seçmek zorundayız. Ayrıca her mikrodenetleyicinin programlama syntaxları da farklı olmasıyla birlikte derleyici kütüphaneleride birbirinden farklılık gösterebilir. Mesela ARM tabanlı mikrodenetleyici programlarken bunu iki farklı derleyicide (MikroC ve Keil) programlayabilirsiniz. MikroC de yazdığınız kod Keil de çalışmaz çünkü her derleyicinin kütüphanesi farklı olabilmektedir.
Bellek mimarilerinde farklılık; Güç tüketimi, maliyet, hız vs. bunlardan kaynaklanmaktadır.
- ARM - Eğer hızlı bilgi işlemeye ihtiyacınız varsa, çok sayıda zamanlayıcı ve ADC gerekiyorsa ARM uygun olacaktır.
- 8051 - Eğer temel işlevleri olan ucuz bir denetçi istiyorsanız, o zaman 8051 yeterlidir. Düşük maliyetli üniversite projelerinde çok faydalı olacaktır.
- AVR- Kontrolörün en popüler kategorilerinden biri. Birçok robot uygulamasında kullanılan ucuz, çok sayıda kütüphane dosyası. Yeni başlayanlar için en iyisidir. (Arduino ATmega328P AVR tabanlı mikroişlemciyi kullanmaktadır.)
- PIC- Ucuz, buzdolaplarında ve düşük bütçeli projelerde kullanılır.
Bu yazdıklarımı daha iyi anlamanız ve pekiştirmeniz için aşağıdaki tabloyu detaylı bir şekilde gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Bu görselden de anlaşılacağı gibi projenizin karmaşıklığına ve yapısına göre en uygun (maliyet, boyut, güç tüketimi) mikroişlemciyi seçmek gerekmektedir. Hiçbir teknolojinin fanatiği olmaya gerek yoktur.