AC (Alternarif Akım) ve DC (Doğru Akım) Arasındaki Farklar
Merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda AC ile DC arasındaki farklara değineceğim. Bunlar arasındaki farklara başlamadan meselenin daha iyi anlaşılabilmesi için bu akım çeşitlerinin nasıl üretildiğini öğrenelim.
Alternatif Akım’ın Üretilmesi:
AC akım elektrik motoruna benzer bir çalışma sistemi olan Jeneratörler yardımıyla üretilir. Bu jeneratörlerde sürekli yönü değişen bir manyetik alan oluşur. Manyetik alanın yön değiştirmesi akımın da yön değiştirmesini sağlamaktadır.
Elektrik santrallerinde bulunan jeneratörler hareket enerjisini manyetik alan yardımıyla elektriğe dönüştürür. Animasyonda sinüs dalgaları halinde görülen bu grafik AC akımı temsil etmektedir. Dalgaların yukarı aşağı hareket etmesi akımın değiştiğinin göstergesidir. Animasyon motorun dönmesi manyetik alanların değişmesini de göstermektedir.
Doğru Akım’ın Üretilmesi
Zamanla yönü ve şiddeti değişmeyen akıma doğru akım denir. İngilizce “Direct Current” kelimelerinin kısaltılması “DC” ile gösterilir. DC üreten kaynaklar şu şekilde sıralanabilir:
- Pil; kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren araçlara pil adı verilir.
- Akümülatör; kimyasal yolla elektrik enerjisi üreten araçtır.
- Dinamo; hareket enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren araçlardır.
- Doğrultmaç devresi; Alternatif akım elektrik enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren araçlardır.
- Güneş pili; Güneş enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren elemanlara güneş pili denir.
Arasındaki Farklar
Üretilme şekillerini göz önünde bulundurularak şu sonuca varılır.
AC akımın şiddeti ve yönü zamana göre değişiklik gösterir. DC Akımda ise akım şiddeti sabittir.
Bunun dışında aralarında ki tek fark kullanım alanlarıdır. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve fırın gibi cihazlar direk alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar. Alternatif akımı doğru akıma çevirmek için regüle devreleri kurulur. bu devreler alternatif akımdaki sinus dalgalarını kırparak dc akıma çevirmeye çalışır.
Güç Çevrimi
Güç Çevriminin Tanımı ve Kullanım Alanları
Günlük hayatta kullanılan cihazların ihtiyaç duydukları gerilimler ve gerilimlerin büyüklükleri değişiklik gösterir. Bu yüzden elimizde bulunan AC veya DC gerilim kaynaklarının ya gerilim değerlerinin büyütülmesi veya gerilimler arası dönüşümler yapılması gerekir. AC’ yi DC’ ye çevirmek için redresörler, DC’ yi AC’ ye çevirmek için osilatörler, AC gerilimin seviyesini değiştirmek için ise trafolar kullanılır.
Güç Çevriminin Nedenleri
Elektrikli cihazların ihtiyaç duydukları gerilimlerin cinsleri ve büyüklükleri birbirinden farklıdır. Kimi cihazlar AC’ de kimi cihazlar DC’ de çalışır. Bu sebepten dolayı elimizde bulunana kaynaklardan faydalanır, gerilimleri birbirine çeviririz.
Güç Çevriminin Özellikleri
AC-DC güç çevirimi: AC akımın DC akıma dönüştürülmesini ifade eder. Bu işlemi redresör ( doğrultucu ) dediğimiz devreler sağlar. Redresörlerde kullanılan diyot ya da tristörler vasıtasıyla AC-DC çevirim işlemi sağlanır.
AC-AC güç çevrimi: AC’ den AC’ ye gerilim dönüşümü genellikle transformatörler vasıtasıyla sağlanır.
DC-AC güç çevirimi: DC’den AC’ ye güç çevirimi konvertisör denilen cihazlarla sağlanır. Bu tip güç çevirimi yüksek güçlü oto amplifikatör beslemelerinde ve kesintisiz güç kaynaklarında kullanılır.
Güç çevrimi özellikleri arasındaki farklar
AC-DC güç çevrimi: Küçük DC gerilimlerle çalışan cihazların beslenmesinde kullanılır. Mesela bir radyo kasetçaları çalıştırmak için 220V AC gerilimi 6-12V civarı DC gerilime çeviririz.
AC-AC güç çevirimi: Trafolarla yapılır. Yükseltme ya da düşürme amaçlı kullanılabilir.
DC-AC güç çevirimi: AC besleme ihtiyacının gerektiği ancak buna imkan olmayan ve cihazların akülerle çalıştırılma zorunluluğu olan alanlarda kullanılır.