8051, PIC, AVR ve ARM Arasındaki Farklar Nelerdir?



Makaleye gerçek hayattan bir örnek vererek başlamak istiyorum.

Bir kişiyi aramanız gerekiyorsa, yalnızca arama ve mesajlaşma işlevlerine sahip basit bir cep telefonunu kullanabilirsiniz. Fakat MMS göndermek istiyorsanız, java veya sysmbian işletim sistemine sahip bir GPRS / EDGE etkin cep telefonuna ihtiyacınız olması gerekmektedir.. Veya canlı TV seyretmek, oyun oynamak, görüntülü görüşme yapmak istiyorsanız, o zaman, yeterli RAM ve işlemci kapasitesine sahip iyi bir akıllı telefona sahip olmanız gerekir.

Kontrolörler de aynı durumdadır. 8051 basit uygulamalar için kullanılan çok temel denetleyicidir, AVR ve PIC, microSD kartı, RFID tarayıcı vb. gibi daha gelişmiş çevre birimleri arasında arabirim yapmak için kullanılır. ARM ise gerçek zamanlı uygulamalar için genellikle kullanılan en gelişmiş denetleyicilerdir.

Dolayısıyla, projemizin karmaşıklığına bağlı olarak, kullanmak istediğiniz kontrolör türünü seçmek zorundayız. Ayrıca her mikrodenetleyicinin programlama syntaxları da farklı olmasıyla birlikte derleyici kütüphaneleride birbirinden farklılık gösterebilir. Mesela ARM tabanlı mikrodenetleyici programlarken bunu iki farklı derleyicide (MikroC ve Keil) programlayabilirsiniz. MikroC de yazdığınız kod Keil de çalışmaz çünkü her derleyicinin kütüphanesi farklı olabilmektedir.

Bellek mimarilerinde farklılık; Güç tüketimi, maliyet, hız vs. bunlardan kaynaklanmaktadır.
  • ARM - Eğer hızlı bilgi işlemeye ihtiyacınız varsa, çok sayıda zamanlayıcı ve ADC gerekiyorsa ARM uygun olacaktır.
  • 8051 - Eğer temel işlevleri olan ucuz bir denetçi istiyorsanız, o zaman 8051 yeterlidir. Düşük maliyetli üniversite projelerinde çok faydalı olacaktır.
  • AVR- Kontrolörün en popüler kategorilerinden biri. Birçok robot uygulamasında kullanılan ucuz, çok sayıda kütüphane dosyası. Yeni başlayanlar için en iyisidir. (Arduino ATmega328P AVR tabanlı mikroişlemciyi kullanmaktadır.)
  • PIC- Ucuz, buzdolaplarında ve düşük bütçeli projelerde kullanılır. 
Bu yazdıklarımı daha iyi anlamanız ve pekiştirmeniz için aşağıdaki tabloyu detaylı bir şekilde gözden geçirmenizi tavsiye ederim.


Bu görselden de anlaşılacağı gibi projenizin karmaşıklığına ve yapısına göre en uygun (maliyet, boyut, güç tüketimi) mikroişlemciyi seçmek gerekmektedir. Hiçbir teknolojinin fanatiği olmaya gerek yoktur. 
Ad

Arduino Autocad Bilim-Teknoloji Biyomedikal Sistemler C-Programlama C# C# Programlama Diferansiyel Denklemler Dijital Kontrol Sistemleri Elektrik Devreleri 1 Elektrik Devreleri 2 Elektrik Makineleri 1 Elektrik Makineleri 2 Elektrik Tesislerinde Koruma Elektromantetik Alan Teorisi Elektromantetik Dalga Teorisi Elektronik 1 Elektronik 2 Elektronik-Devreler EmguCV Genel Fizik Genel Kimya Genel Matematik Gömülü Linux Güç Elektroniği Haberleşme Sistemleri İşaret ve Sistemler Lineer-Cebir Lojik Devreler Malzeme Bilimi MATLAB Mikroişlemciler Olasılık ve İstatistik Otomatik Kontrol Sistemleri PLC-Otomasyon Proje Yönetimi ve Girişimcilik Raspberry Pi Sayısal Analiz Sayısal İşaret İşleme Teknik-Kutuphane Termodinamik Yüksek Gerilim Tekniği
false
ltr
item
Çağlar GÜL: 8051, PIC, AVR ve ARM Arasındaki Farklar Nelerdir?
8051, PIC, AVR ve ARM Arasındaki Farklar Nelerdir?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8kgwG9MX7L-tWAQZFIaPhqiN5zA3AD-hFQzrDrrTF1E6AOtnIXZvBBmz2btALqa6bOZ0-AFX9s9ZuE153d4R8w9kQ8hAcREA4lGEkwY0tBwxW0la0yyawoYfqBChKSvHjmFpi8CdBwFU/s1600/Ads%25C4%25B1z-1.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8kgwG9MX7L-tWAQZFIaPhqiN5zA3AD-hFQzrDrrTF1E6AOtnIXZvBBmz2btALqa6bOZ0-AFX9s9ZuE153d4R8w9kQ8hAcREA4lGEkwY0tBwxW0la0yyawoYfqBChKSvHjmFpi8CdBwFU/s72-c/Ads%25C4%25B1z-1.png
Çağlar GÜL
http://elektronikafa.blogspot.com/2017/03/8051-pic-avr-ve-arm-arasndaki-farklar.html
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/2017/03/8051-pic-avr-ve-arm-arasndaki-farklar.html
true
871250089272898028
UTF-8
Not found any posts Not found any related posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU Tag ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Contents See also related Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy