Shield Nedir? Arduino Shield Çeşitleri Nelerdir? Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bu yazımda Arduino Shieldları hakkında yazacağım. Ne tür Arduino shieldleri vardır, shield tercih ederken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? bu tip soruların cevaplarını vermeye çalışacağım.

Arduino ile birlikte çalışan ve arduino üzerine takılan ek donanımlara SHIELD denir. Bu shieldler sayesinde arduinomuzu daha işlevsel ve farklı özellikler kazandırabiliyoruz.

Arduino Shieldleri genel anlamda aynı işleri yapsada özelde farklı özellikleri de olabilir. Örneğin bazı bluetooth shieldler sadece android sistemlerle haberleşme yapabiliyorken, bazıları hem android hem ios sistemleriyle bağlantı kurabilmektedir. Burdan şöyle bir sonuç çıkmaktadır; eğer yapacağınız projede ios cihazlara bağlantı kurmak istiyorsanız alacağınız shieldin ios bağlantısı desteği olması gerekmektedir. Bu tarz özel durumlar ürün açıklamalarında belirtilmektedir. Ayrıca ürün açıklamalarında aldığınız shieldlerle ilgili kütüphaneler, örnekler, bağlantı şemaları, şematik ve board çizimleri bulunmakta olup bunlardan da yararlanabilirisiniz.

Arduino üzerine bir yada birden fazla shield takılabilmektedir. Birkaç shieldi üst üste taktığınız zaman burda dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. 

1- Shiledler arasında pin çakışması olmaması gerekmektedir. Yani her iki shield arduino üzerinde aynı pini kullanıyorsa bu durumda shieldler düzgün çalışmayabilir.

2- Her iki shiled I2C üzerinden haberleşiyorsa, bu durumda shieldlerin I2C adreslerinin farklı olması gerekmektedir. Aksi halde düzgün çalışmayabilir.

3- Eğer her iki shield SPI üzerinden haberleşiyorsa MOSI, MISO, SCK pinleri ortak olabilir ancak kesinlikle CE veya SS (Slave Select) diye geçen pinin ayrı olması gerekiyor ki bu shieldleri ayrı ayrı seçebilelim. 

4- Her shiled donanımsal yada yazılımsal sebeplerden dolayı her arduino çeşidiyle uyumlu olmayabilir. Örneğin bir shield arduino uno,mega,leonardo ve due ile uyarken bir shield sadece arduino uno ile uyabilir. Buda ürün açıklamalarında datasheetlerde yazmaktadır. Yapacağımız projede kullandığımız arduino çeşidine göre shield tercih etmemiz gerekiyor.


ARDUINO HABERLEŞME SHIELDLERİ

Arduino Bluetooth Shield - HC05 Bluetooth Serial Modül Shield


Bu shield ile Arduino kartınıza Android telefonunuzdan, bilgisayarınızdan veya başka bir Arduino’dan bluetooth ile bağlanabilir ve belli bir mesafe içinde karşılıklı haberleşme yapabilirsiniz.

Arduino Ethernet Shield 2 with PoE Module


Arduino Ethernet Shield 2 kullanarak Arduino kartınızı bir kaç dakika içerisinde internete bağlayabilirsiniz. Ethernet Shield 2'yi Arduino üzerine takınız, ve RJ45 kablosunu da ethernet shield'e takınız, bir kaç adımı takip ederek Arduino'yu internet üzerinden kontrol etmeye başlayabilirsiniz. 

Arduino WiFi Shield



Arduino Wifi Shield Arduino kartlarınızı kablosuz internete (802.11) bağlamanızı sağlar. HDG104 Wireless LAN 802.11b/g entegresi üzerine kurulmuştur. Üzerinde bulunan Atmega 32UC3 TCP/IP ve UDP yığın işlemlerini gerçekleştirir. WiFi Kütüphanesi sayesinde kendi yazılımlarınızı karmaşık yapılardan arındırılmış olarak yazarak, kartlarınızı kolaylıkla kablosuz internete bağlayabilirsiniz. Arduino shield yapısı sayesinde diğer shieldler ile uyum içinde çalışarak kartınızı internete bağlarken diğer uygulamalarınızı da gerçekleştirebilirsiniz.


ARDUINO MOTOR SÜRÜCÜ SHIELDLERİ

Arduino SMD L298 Çift Motor Sürücü Shield


Arduino Motor Shield; L298 motor sürücü entegresi temelli tam köprü (full-bridge) bir motor sürücüdür. İki ayrı 2A DC motor veya 1 adet 2A step motoru sürebilir. Motorların hız ve yönlerini birbirinden bağımsız olarak kontrol edebilirsiniz. Ayrıca hızlı prototipleme için kart üzerinde Arduino analog pinlerine bağlı 6 adet konektör bulunmaktadır. Kart üzerindeki buzzer kullanılarak istenilen durumlarda sinyal verilebilir.

Orjinal Arduino Motor Shield Rev3


Arduino Motor Shield; L298 motor sürücü entegresi temelli tam köprü (full-bridge) bir motor sürücüdür. İki ayrı 2A DC motor veya 1 adet 2A step motoru sürebilir. Motorların hız ve yönlerini birbirinden bağımsız olarak kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda Current Sense özelliği sayesinde her motorun ayrı ayrı çektiği akımları ölçebilirsiniz. Ayrıca hızlı prototipleme için kart üzerinde 6 adet konektör bulunmaktadır.

Motor Shield V2.0 - Arduino Motor Sürücü Shield


Motor Shield V2.0; L298 motor sürücü entegresi temelli tam köprü (full-bridge) bir motor sürücüdür. İki ayrı 2A DC motor veya 1 adet 2A step motoru sürebilir. Motorların hız ve yönlerini birbirinden bağımsız olarak kontrol edebilirsiniz. Kart üzerinde bulunan pasif soğutucu sayesinde motorlarınızı uzun süre maks. performans ile kullanabilirsiniz.

ARDUINO PROTO SHIELDLERİ

Arduino Mega 2560 R3 Proto Shield


Arduino Mega 2560 Proto Shield, Arduino projelerinizi breadboard üzerinden taşıyarak düzgün bir devre halini getirmede ve de özel olarak tasarlamış olduğunuz devrelerin Arduino ile beraber kullanılmasına imkan sağlamaktadır. 

Proto shieldi lehim yapmadan da kullanabilirsiniz. Orta bölüme yerleştirebileceğiniz Mini Breadboard ile lehimleme işleriyle uğraşmadan hızlı bir şekilde prototipleme ve de denemelerinizi yapabilirsiniz. Proto Shield, tüm Arduino pinlerini bir üst kata taşayarak rahatlıkla kullanmanıza imkan sağlamaktadır. Bunun yanında yüzey montajlı (SMD) malzemeler için de proto shield üzerinde yer vardır. Bu sayede bu tip malzemeleri de kullanmanıza imkan sağlamaktadır. 

Arduino Uno R3 Proto Shield

Arduino projelerinizde kolay prototipleme imkanı sunan shield'dır. Üzerinde 2 adet buton ve LED bulunur. Prototipleme alanında entegre lehimleyebilmeniz için dikey sıralı pinler ve güç bağlantılarını kolaylaştıran yatay sıralı pinler bulunur. Ayrıca 5V ve GND bağlantıları ayrı dişi header'lar ile çıkış alınabilecek şekilde konumlandırılmıştır. Üzerinde mini breadboard sığabilecek büyüklükte alan mevcuttur.

Arduino Electronic Brick Proto Shield



Arduino Electronic Brick Proto Shield, Arduino kartları ile beraber kullanabileceğiniz, kart üzerine bir çok giriş çıkış birimini takabilmeniz için tasarlanmış oldukça kullanışlı bir üründür. Arduino UNO R3 modeli için tasarlanmıştır ve benzer pin yapısına sahip olan Leonardo veya farklı kartlarla beraber de kullanılabilir


ARDUINO LCD DISPLAY SHIELDLERİ

2.8" TFT Touch Shield for Arduino w/Capacitive Touch


Arduino'nuzla kullanabileceğiniz 2.8" büyüklüğünde kapasitif dokunmatik ekran shield'ıdır. Rezistif dokunmatik ekranlardan farklı olarak, ekranın dokunmanızı algılaması için sert bir cisim veya tırnak ucuyla bastırmanıza gerek yoktur. Telefon, tablet vb. dokunmatik ekranları gibi çalışır.

Adafruit 1.8" Renkli TFT Shield mikroSD ve Joystick′li


Arduino projelerininize bu shield'ı kullanarak kolaylıkla ekran ekleyebilirsiniz. Üzerinde 1.8" büyüklüğünde gerçek TFT 128x160 çözünürlüğünde ekran, 5-yönlü joystick ve mikro SD kart slotu bulunur.

Arduino ve chipKit UNO32 Uyumlu 3,5'' Dokunmatik LCD Shield - PICadillo-35T


PICadillo-35T; 3.5” genişliğinde 320x480 çözünürlüğe sahip dokunmatik ekrandır. Kart üzerinde yüksek işlem kapasitesine sahip Microchip'in 32 bitlik PIC32MX795F512L işlemcisi bulunmaktadır. Aynı entegre oldukça popüler olan chipKit ürünlerinde de yer almaktadır. 512 Kb Flash hafıza, 128 Kb SRAM, 80 MHz çalışma frekansı kartın diğer ekstra özelliklerindendir.


ARDUINO GENİŞLEME SHIELDLERİ

Arduino XBee ve IO Genişleme Shieldi


Arduino XBee ve IO Genişletme Shieldi, Arduino kartları ile beraber kullanabileceğiniz, kart üzerine Xbee, Bluetooth, RS485 ve çeşitli sensör ve giriş/çıkış birimlerini takmanızı kolaylaştıran IO genişletme kartıdır.

Arduino Mega IO Genişletme ve Sensör Shieldi


Arduino Mega IO Genişleme ve Sensör Shieldi, Arduino Mega üzerine takılarak pinlerin daha rahat kullanılmasını ve prototip çalışmalarının daha rahat yapılabilmesi için tasarlanmış bir shielddir.

Arduino IO Genişletme Shieldi


Arduino IO Genişletme Shieldi, Arduino kartları ile beraber kullanabileceğiniz, kart üzerine bir çok giriş çıkış birimini takabilmeniz için tasarlanmış oldukça kullanışlı bir üründür.


Ad

Arduino Autocad Bilim-Teknoloji Biyomedikal Sistemler C-Programlama C# C# Programlama Diferansiyel Denklemler Dijital Kontrol Sistemleri Elektrik Devreleri 1 Elektrik Devreleri 2 Elektrik Makineleri 1 Elektrik Makineleri 2 Elektrik Tesislerinde Koruma Elektromantetik Alan Teorisi Elektromantetik Dalga Teorisi Elektronik 1 Elektronik 2 Elektronik-Devreler EmguCV Genel Fizik Genel Kimya Genel Matematik Gömülü Linux Güç Elektroniği Haberleşme Sistemleri İşaret ve Sistemler Lineer-Cebir Lojik Devreler Malzeme Bilimi MATLAB Mikroişlemciler Olasılık ve İstatistik Otomatik Kontrol Sistemleri PLC-Otomasyon Proje Yönetimi ve Girişimcilik Raspberry Pi Sayısal Analiz Sayısal İşaret İşleme Teknik-Kutuphane Termodinamik Yüksek Gerilim Tekniği
false
ltr
item
Çağlar GÜL: Shield Nedir? Arduino Shield Çeşitleri Nelerdir? Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Shield Nedir? Arduino Shield Çeşitleri Nelerdir? Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_8SPOtdn3qhX7foKJ3-AB-gG6XweM-4VaIeYidfQ4Vuzb7MDCyNN1uOWNjpfNbpnZ2YGtinwA2U8_uoipENn_IitjC-2iDIAy3pR-NzelMp7h5WJNJiRZ0KEr1TdLKLJGKUhiL65kWlE/s200/arduino-bluetooth-shield-hc05-bluetooth-serial-modul-shield-bm-43-15820-49-O.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_8SPOtdn3qhX7foKJ3-AB-gG6XweM-4VaIeYidfQ4Vuzb7MDCyNN1uOWNjpfNbpnZ2YGtinwA2U8_uoipENn_IitjC-2iDIAy3pR-NzelMp7h5WJNJiRZ0KEr1TdLKLJGKUhiL65kWlE/s72-c/arduino-bluetooth-shield-hc05-bluetooth-serial-modul-shield-bm-43-15820-49-O.jpg
Çağlar GÜL
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/shield-nedir-arduino-shield-cesitleri.html
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/
http://elektronikafa.blogspot.com/2016/09/shield-nedir-arduino-shield-cesitleri.html
true
871250089272898028
UTF-8
Not found any posts Not found any related posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU Tag ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Contents See also related Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy